Jubileum uitstapje naar De Tuinen van Weldadigheid


Het is alweer 45 geleden dat de Biologische Tuiniervereniging Groningen is opgericht. Vandaar dat op zaterdag 3 september 2022 een uitstapje voor de leden is georganiseerd. De eerste keuze die we in gedachten hadden, te weten een bezoek aan de permacultuur tuinen van Arthur Buitelaar, kon om organisatorische redenen niet doorgaan. De tweede optie, De Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen, kon wel plaatsvinden en was een prima alternatief.

In totaal hadden 32 leden zich aangemeld voor deze excursie. De zegspersonen van ieder tuiniercomplex hebben geprobeerd om de leden zoveel mogelijk te laten carpoolen. Tegen tien uur druppelden de eerste personen binnen bij Lambert Sijens en Jolanda Loonstra, de eigenaren van De Tuinen van Weldadigheid.
Na een kop koffie of thee met lekkers opent onze voorzitter Wim Berg de dag en wenst iedereen een mooie dag toe. Na Wim vertelt Lambert een verhaal over het complex en hoe zij begonnen zijn. Ook de achterliggende gedachte van de tuin wordt toegelicht. Het kweken en telen van zaden heeft het verkopen van groentes een beetje overgenomen.

Tegen elf uur wordt begonnen met de rondleiding over de tuinen. Bij de diverse onderdelen in de tuin wordt een toelichting gegeven door Lambert. Er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Roy verzorgt de foto’s van deze dag. Lambert vertelt tevens dat ze een vergunning hebben gekregen om een waterput te slaan. Verder vertelt hij dat men in plaats van te tuinen te besproeien de druppelmethode toe passen. Via slangen met kleine gaatjes wordt het water direct bij de planten bezorgd.

Na de rondleiding wordt er genoten van de door Jolanda verzorgde lunch. Een courgette- en een pompoensoep begeleid met broodjes en diverse smeersels. Buiten in het zonnetje of binnen wordt er even nabesproken over de rondleiding. Tegen twee uur gaan de meeste personen weer naar huis of richting de tuin in Beijum. Hier wordt door de tuiniers van Beijum de nazit verzorgd. Foto’s van deze geslaagde dag zijn hieronder te bekijken.