Uitstapje BTG naar “Het Moeras”, Exloërveen, 30 juni 2024

Twee jaar geleden hield Arthur Buitelaar na de ALV een presentatie over “Het Moeras”, een zelfvoorzienende woonplek, in de buurt van Exloo. Hij deed dit op zo’n enthousiaste manier dat het bestuur besloot dit jaar een uitstapje naar deze prachtige plek te organiseren. Wat een gewéldig leuk idee!, dacht ik direct, ik ga mee!

Met mij hadden zich nog negen mensen opgegeven. Beschamend weinig, vond ik, maar eigenlijk was het ook wel weer heel fijn om met een kleinere groep geïnteresseerde mensen deze dag te beleven.

Arthur en zijn ouders hebben een fantastische droom waar weten te maken: een zo goed als
zelfvoorzienend bestaan opbouwen. Het is hun gelukt hun eigen groente en fruit te telen, op een biologische manier. Ze gebruiken hierbij de permacultuurmethode. Verder houden ze schapen en kippen, die ook weer grotendeels gevoed worden door hun eigen land.

Hoe zij dit doen, kan eenieder lezen op hun website.

Wat mij opviel, was dat zij nooit maar één product verbouwen op een bed: het is altijd een mix van groenten en kruiden. Dit is allemaal heel weldoordacht en proefondervindelijk uitgeprobeerd: weinig ongedierte hierdoor en een hoge opbrengst! Serieus: praktisch geen slakken enz.!

Alle groenten en fruit die niet direct opgegeten worden, worden geweckt, gedroogd, gefermenteerd of geblancheerd.

Het is een absoluut prachtig en geslaagd project waarvan tenminste vier mensen grotendeels kunnen bestaan. Ik raad iedereen aan alsnog een bezoek aan deze prachtige plek te brengen!

Verslag door Margreet Steinhäuser-Bisschop